Οριστική "αυλαία" για τα Ατλάντικ


Με την απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κηρύσσει την αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ατλάντικ σε κατάσταση πτώχευσης.

Το 2009 η Ατλάντικ απασχολούσε 3.700 εργαζόμενους έχοντας τζίρο της τάξεως των 573 εκατ. ευρώ διαθέτοντας 161 καταστήματα.

Από το σημείο αυτό άρχισε η "κάτω βόλτα" της Ατλάντικ, η οποία από τον Ιούλιο του 2010 και μέχρι τις αρχές Μαΐου είχε προχωρήσει στη λύση μισθώσεων και πώληση του παγίου εξοπλισμού 103 καταστημάτων, ενώ έχει λύσει τις μισθώσεις και έχει διακόψει τη λειτουργία 27 καταστημάτων.

Παράλληλα, ακόμα και σήμερα οι δύο βασικοί μέτοχοι της Ατλάντικ Αποστόλου και Λαουτάρης βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη, επιρρίποντας ο ένας ευθύνες στον άλλο για την κατρακύλα της εταιρείας.

Τα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση των πάγιων εξοπλισμών των καταστημάτων απορροφήθηκαν στην αποπλήρωση ενός μεγάλου μέρους ή του συνόλου των οφειλών της στις εταιρείες, Chipita, Μεβγάλ, Εύρηκα, ΒΕΛΠΑΖ, Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, ΦΡΟΣΤ-ΙΤ, Ευάγγελος Τσάνταλης, ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής ΑΕ, Γαλακτοκομική Λέσβου, Yalco, Κ. Φραγκίδης - Σ. Χαλκοματίδης & Σία ΟΕ. Μπάσδρας ΑΒΕΕ, Γ. Ζούμης, Κουραντίδης Χρ. Νικόλαος κ.ά.

Ο όμιλος τελευταία απασχολούσε 850 εργαζόμενους, οι οποίοι εκτός του ότι έχασαν τις δουλειές τους υπάρχει κίνδυνος να χάσουν και τις αποζημιώσεις τους.

Τα περισσότερα καταστήματα του ομίλου έχουν περιέλθει στις αλυσίδες Μασούτης, Σκλαβενίτης, Market In, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και ΑΒ Βασιλόπουλος. Παράλληλα από δύο και κάτω καταστήματα έχουν περιέλθει στις Δούκας, Alimenta Top, Προμηθευτική Τροφίμων, Αφοί Καραγιάννη ΑΕ και AGK Γενικό Εμπόριο Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία.

Το συνολικό ποσό των οφειλών υπολογίζεται σε 220 εκατ. ευρώ ενώ μόλις τα 40 εξ αυτών θα αποπληρωθούν σε διάστημα μίας πενταετίας. Το ίδιο ισχύει και για τους προμηθευτές της αλυσίδας η βιωσιμότητα πολλών από τους οποίους δέχεται ισχυρό πλήγμα μετά και από τη χθεσινή απόφαση .

Πηγή : inews.gr