Η συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank προλαβαίνει «στη στροφή» τις ευρωπαϊκές τράπεζες


Η απόκτηση του ελέγχου των τραπεζών Αlpha και Εurobank από την Qatar Invenstment Authority (QIA), και το Qatar Investment Fund τον επενδυτικό «βραχίονα» του κρατιδίου του Κατάρ είναι μία συμφωνία που προλαβαίνει «στη στροφή» τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως τις γερμανικές και τις γαλλικές, από το να ελέγξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συνέβαινε μετά την κρατικοποίηση τους και την απόκτηση του μετοχικού τους ελέγχου από το κράτος.

Η απόσυρση των καταθέσεων του δημοσίου ( 10 δισ. ευρω), η άντληση απ΄ αυτές χρημάτων για τα έντοκα γραμμάτια ( 5 δισ. ευρώ ), οι ζημιές από την επικείμενη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και, κυρίως, οι επισφάλειες από τα δάνεια, θα απαιτούσαν υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία αν δεν βρισκόταν θα καθιστούσε το Δημόσιο τον μεγαλύτερο μέτοχο, με απόκτηση κοινών μετοχών πλέον.

Οι δύο τράπεζες ξεπερνούν σε μέγεθος κατά πολύ την Εθνική Τράπεζα και διαθέτουν απολήξεις σε δεκάδες κράτη.

Το κρατίδιο του Κατάρ κατέχει ποσοστό 17% , η οικογένεια Λάτση κατέχει ποσοστό 13% και η οικογένεια Κωστόπολου 4% .

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος και επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δύο Συν-διευθύνοντες Σύμβουλοι, ο κ, Δημήτριος Μαντζούνης, υπεύθυνος των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών (εταιρικό κέντρο) και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, υπεύθυνος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο νέος όμιλος, θα κατέχει σημαντική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε 8 χώρες, και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στη Βουλγαρία, τη Ρουμάνια και τη Σερβία.

Πηγή : defencenet.gr