Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωζώνη αφού το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας όχι απλά δεν κατάφερε να περιορίσει την κρίση, αλλά έβαλε στο παιχνίδι, την Ιταλία και την Ισπανία.
Oπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ΕΚΤ συνεχίζει να αρνείται να αναλάβει τον ρόλο του υποστηρικτή της περιφέρειας αφού έχει ουσιαστικά «παγώσει» εδώ και μήνες το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, και το ταμείο διάσωσης EFSF δεν μπορεί νομικά να κάνει κάτι , μέχρι να «περάσει» από όλα τα εθνικά κοινοβούλια.
Tα κοινοβούλια όμως έχουν «κλείσει» για το καλοκαίρι και οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πάει… διακοπές. Και το EFSF των 440 δις ευρώ είναι πάρα πολύ μικρό έτσι κι αλλιώς για να βοηθήσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ταμείο χρειάζεται τουλάχιστον 2 τρις ευρώ σε κεφάλαια για να έχει την δύναμη να εμποδίσει την δημιουργία μίας δίδυμης κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία.
Οπως σημειώνει ο αναλυτής της UBS, Justin Knight, ξαφνικά η Ιταλία μπήκε στο χορό της περιφέρειας και καθώς οι επενδυτές είναι overweight στην Ιταλία έναντι των υπόλοιπων αγορών της περιφέρειας, έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες για την αγορά. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν χάσει σε μέσο όρο πάνω από το μισό της κεφαλαιοποιήσης τους, με την Unicredit να έχει χάσει το 40% από τα μέσα Φεβρουαρίου, η Intesa Sanpaolo 39%, η Banca Popolare di Milano 54%, η Banco Popolare SC 55% και η Unione di Banche Italiane 58%.
Οπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Alessandro Giansati, ο μεγάλος φόβος της αγοράς είναι πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ύφεση, και στην Ευρωζώνη οι αγορές της περιφέρειας αναμένεται να είναι αυτές που θα υποφέρουν το περισσότερο. Πλέον η Ιταλία και η Ισπανία έχουν μπει και αυτές στο «παιχνίδι» της περιφέρειας και όπως δειχνουν τα πράγματα, έχει αυξηθεί σημαντικά πια ο κίνδυνος μίας τραυματικής Αυγουστιάτικης κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.
Η Merrill Lynch Global Wealth Management δηλώνει πως δεν έχει πεισθεί πως το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έχει βοηθήσει στον περιορισμό της κρίσης χρέους κι έτσι δεν πρόκειται να διαθέσει ούτε ένα ευρώ από το ενεργητικό της ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στα ιταλικά καθώς και τα ισπανικά ομόλογα.
Από τον Απρίλιο του 2010 η Merrill Lynch αποφεύγει τα ελληνικά, τα πορτογαλικά, τα ιρλανδικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν είναι η μόνη, αφού και η DWS, το επενδυτικό «κομμάτι» της Deutsche Bank, συμβουλεύει αποφυγή από τις αγορές ομογών της περιφέρειας.
Η έλλειψη ενθουσιασμού των αγοραστών ομολόγων απειλεί την δεύτερη διάσωση της Ελλάδας και χτυπά σιγά-σιγά την πόρτα και των «μεγάλων» της περιφέρειας, με τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα να εκτοξεύονται στα προ του deal επίπεδα και να χτυπούν συναγερμό.
Οπως τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, Johannes Jooste, δεν είναι καθόλου πεπεισμένος πως έχει έρθει το τέλος των haircuts στην περιφέρεια και παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό του ποιά χώρα θα ακολουθήσει.
Οπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αγοράς σταθερού εισοδήματος της DWS, κ. Ralf Schreyer, η πρόσφατη λύση που δόθηκε για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει την άποψή του γύρω από την ευρωπεριφέρεια, και τίποτα δεν δείχνει πως η κρίση έχει περιορισθεί, το αντίθετο μάλιστα.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή κεφαλαίων της Legal & General, κ. Jonathan Cloke, οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων βρίσκονται λιγότερο από 1% μακριά από το επίπεδο του 7%, το οποίο ώθησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ζητήσουν διάσωση. Οπως προσθέτει, είναι εξαιρετικά δύσκολο η Ιταλία και η Ισπανία να συνεχίσουν να δανείζονται από τις αγορές στα τρέχοντα επίπεδα αποδόσεων και υπάρχουν ανησυχίες πως δεν πρόκειται οι δύο αυτές χώρες να πετύχουν την απαραίτητη οικονομική ανάπτυξη έτσι ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το χρέος τους.
Πηγή : inews.gr