Εκτός ελέγχου τα επεισόδια στη Βρετανία


Εκτός ελέγχου τα επεισόδια, οι εμπρησμοί και οι λεηλασίες στη Βρετανία μετά το θάνατο του 26χρονου που είχε τραυματιστεί από σφαίρα ενώ βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο στο νότιο Λονδίνο.

Οι εκδοχές για το τι συνέβη ποικίλλουν. Οι αρχικές αναφορές της Ανεξάρτητης Επιτροπής Παραπόνων για την Αστυνομία (IPCC) λένε ότι ο Ντάγκαν σκοτώθηκε ακαριαία κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με την αστυνομία, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν δύο φορές.

Σύμφωνα με ένα ισχυρισμό, οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να είχαν δεχθεί πυρά από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Ντάγκαν. Αυτή η υπόθεση προέκυψε από το γεγονός ότι μία σφαίρα σφηνώθηκε στον φορητό ασύρματο ενός αστυνομικού που επέβαινε στο σημείο, αυξάνοντας τις εικασίες ότι ενδεχομένως πυροβολήθηκε από το όχημα στο οποίο βρισκόταν ο Ντάγκαν και εξαιτίας του ότι όπως αποκάλυψε η IPCC, στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Ντάγκαν βρέθηκε ένα περίστροφο το οποίο δεν ανήκε στην αστυνομία.

Όμως δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» ανέφερε ότι οι αρχικές βαλλιστικές εξετάσεις στην σφαίρα που βρέθηκε στον ασύρματο του αστυνομικού έδειξαν ότι ανήκε σε εκείνες που χρησιμοποιεί η αστυνομία και επομένως δεν την είχε ρίξει ο Ντάγκαν.

Ορισμένες αναφορές ήθελαν την αστυνομία να έχει ακινητοποιήσει τον Ντάγκαν και να τον εκτελεί με μια σφαίρα στο κεφάλι, όμως η IPCC τις αρνείται κατηγορηματικά.

Το Σάββατο το απόγευμα, γύρω στις 17.30 (τοπική ώρα) περίπου 120 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειας του Ντάγκαν και εργαζομένων στον Δήμο πραγματοποίησαν πορεία προς το αστυνομικό τμήμα του Τόνεναμ, στο βόρειο Λονδίνο, πολύ κοντά από το σημείο όπου εξέπνευσε ο Ντάγκαν.

Σύμφωνα με μάρτυρες, η πορεία ήταν ειρηνική, ενώ οι διαδηλωτές ζητούσαν «δικαιοσύνη» και τη διεξαγωγή έρευνας.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου δύο ώρες αργότερα, με ομάδες ατόμων που δεν συμμετείχαν στην πορεία να επιτίθενται σε οχήματα της αστυνομίας, καταστήματα, τράπεζες και άλλα κτίρια. Εκτεταμένο πλιάτσικο σημειώθηκε τόσο μέσα όσο και γύρω από το Τόνεναμ.

Την Κυριακή το απόγευμα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σημειώθηκαν επεισόδια, καταστροφές και πλιάτσικα σε πολλές περιοχές του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένου του Μπρίξτον στο νότιο Λονδίνο, του Ενφιλντ στο βόρειο Λονδίνο και της Οξφορντ Στριτ στο κεντρικό Λονδίνο, της κύριας εμπορικής συνοικίας της πόλης.

Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν και σε ορισμένα τμήματα του νότιου Λονδίνου τη Δευτέρα το απόγευμα, όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και έσπασαν καταστήματα.

Η εξάπλωση των επεισοδίων σύμφωνα με τις αρχές αποτελεί έργο οπορτουνιστών και εγκληματιών που απλώς μιμούνται ό, τι συμβαίνει αλλού.

Τα έξυπνα τηλέφωνα και δίκτυα όπως το Twitter χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν εγκληματικά στοιχεία να συντονίσουν τη δράση τους. «Πρόκειται για μια ομάδα ατόμων που χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία για να προκαλούν χάος», δήλωσε ο αναπληρωτής Διοικητής της Αστυνομίας του Λονδίνου Στιβ Κάβανο.
Από την άλλη πάλι, τα Blackeberry χρησιμοποιήθηκαν πολύ για την μετάδοση των νέων σχετικά με τα επεισόδια.

Μόνο επιφανειακοί παραλληλισμοί μπορούν να γίνουν με τα επεισόδια του 1985.
Το 1985, ο Φλόιντ Τζάρετ, ο οποίος ήταν αφροαμερικανός από την Καραϊβική έπεσε σε μπλόκο της αστυνομίας στο Τότεναμ, με την υποψία ότι οδηγούσε με πλαστή άδεια αυτοκινήτου.

Λίγες ώρες αργότερα, οι αστυνομικοί έκαναν επιδρομή στο σπίτι της μητέρας του, το οποίο βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου τον σταμάτησαν, με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να καταρρεύσει και να πεθάνει κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Πολύ σύντομα ξέσπασαν επεισόδια. H διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα του Τότεναμ πυροδότησε τα γεγονότα, όπως συνέβη και τώρα.

Αστυνομική δύναμη 16.000 ανδρών αναπτύσσει στους δρόμους του Λονδίνου ο Ντέιβιντ Κάμερον και συγκαλεί εκτάκτως τη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη. Για σκληρή καταστολή, πιθανώς και με χρήση πλαστικών σφαιρών, ετοιμάζεται η βαλλόμενη για ανεπάρκεια Σκότλαντ Γιαρντ. «Είναι μία τακτική που θα χρησιμοποιηθεί από τη Μητροπολιτική Αστυνομία εάν κριθεί απαραίτητο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπαρχηγός του Σώματος, Στίβεν Κάβανο.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία τον επόμενο χρόνο θα είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της τάξης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου - τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στη χώρα εν καιρώ ειρήνης - βρίσκεται αντιμέτωπη με επικρίσεις ότι επέτρεψε να κλιμακωθούν τα επεισόδια.

Πηγή : tovima.gr