Εξερεύνηση μυστηριώδους υπόγειας λίμνης στην Ανταρκτική


Η λίμνη Βοστόκ, βρίσκεται 4 χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, έχει μήκος 250 χιλιόμετρα, πλάτος 50 χιλιόμετρα και φτάνει σε βάθος 800 μέτρων. Η εξερεύνηση της είναι πιθανόν να δώσει πληροφορίες στους επιστήμονες για την ανακάλυψη μικροβίων και αρχέγονων μορφών ζωής.....

Το παγωμένο περιβάλλον της λίμνης θα μπορούσε να μοιάζει με τους υπόγειους ωκεανούς, που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, και τον δορυφόρο Εγκέλαδο, του Κρόνου. Η ομοιότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανακαλύψεις σχετικά με πιθανές εξωγήινες μορφές ζωής..

«Είναι σα να εξερευνούμε ένα ξένο πλανήτη, όπου κανείς δεν έχει ξαναπάει. Δε γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε» δήλωσε η Βάλερι Λούκιν του Ρωσικού Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής Εξερεύνησης (AARI) .

Η προσπάθεια των Ρώσων για να την εξερευνήσουν σταμάτησε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Η γεώτρηση έφτασε μόλις πέντε μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης αλλά μετά έπρεπε να φύγουν γιατί ήρθε ο χειμώνας στην Ανταρκτική.

Γέμισαν το φρεάτιο της γεώτρησης με κηροζίνη και αντιψυκτικό υγρό και θα περιμένουν τον Δεκέμβριο για να επανέλθουν και να ερευνήσουν επιτέλους τη λίμνη με ένα αποστειρωμένο ρομποτικό σκάφος αγνοώντας τις αντιδράσεις άλλων επιστημόνων για τον κίνδυνο μόλυνσης ενός πραγματικά παρθένου περιβάλλοντος.

Η λίμνη εντοπίστηκε από βρετανικό ραντάρ το 1970 και το 1993 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή της.

Υπάρχουν 140 τέτοιες λίμνες στην Ανταρκτική στις οποίες το νερό διατηρείται περιέργως σε υγρή μορφή και η μελέτη τους σίγουρα θα προσφέρει πολλές γνώσεις. Στην επιφάνεια του πάγου, βρίσκεται ο ρωσικός σταθμός Βοστόκ, όπου έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία οπουδήποτε στη Γη: -89,2 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή : newsbomb.gr