Σόρος: Προτείνει για Ελλάδα και Πορτογαλία « ειρηνική έξοδο τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ευρωζώνη»


Ο Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο Spiegel διατυπώνει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να βγουν από την ΕΕ και την Ευρωζώνη,εξαιτίας του μεγάλου χρέους τους...

«Έχει γίνει τέτοια κακοδιαχείριση του ελληνικού προβλήματος που ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει επί του παρόντος (η χώρα) θα ήταν μία ειρηνική έξοδος της Ελλάδας τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ευρωζώνη» είπε ο Σόρος.

Ακόμη προτείνει να συμβεί το ίδιο και με την Πορτογαλία.

Πάντως, συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να εισάγουν το ευρω-ομόλογο και υποστηρίζει ότι «η ΕΕ και το ευρώ θα επιβιώσουν».

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ευρώ υφίσταται. Και για να λειτουργεί σωστά, οι χώρες που το έχουν ως κοινό νόμισμα θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναχρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες».

Αν και το Βερολίνο αντιτίθεται στην εισαγωγή των ευρωομολόγων, ο Σόρος προτείνει να καθορίσει η Γερμανία τους κανόνες εισαγωγής τους, ως ο ισχυρότερος εταίρος στην Ευρώπη στον οικονομικό τομέα.

Ο Σόρος ο οποίος κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολάρια στοιχηματίζοντας σε βάρος της βρετανικής λίρας το 1992, λέει ότι δεν έχει πρόθεση να στοιχηματίσει κατά του ευρώ.

«Σαφώς και δεν στοιχηματίζω κατά του ευρώ επειδή οι Κινέζοι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για ένα εναλλακτικό νόμισμα του δολαρίου και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να το σώσουν», εξηγεί.

Πηγή : tovima.gr