Απάντηση της Ουάσιγκτον στις τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy στην κυπριακή ΑΟΖ


Χθες το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση που απαντά στις τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy στην κυπριακή ΑΟΖ.....

Τόσο ο Aμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία Φράνσις Ρίτσιαρτον, όσο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με σχετική ανακοίνωσή του δήλωσαν ότι "γνωρίζουν τις απόψεις της Τουρκίας και ότι στηρίζουν τις προσπάθειες των δύο πλευρών στην Κύπρο για λύση του Κυπριακού, αλλά δεν πρόκειται να πιέσουν την εταιρεία Noble Energy να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Κύπρου, γιατί δεν συνηθίζουν να κάνουν ανάλογες κινήσεις"!

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται ότι "Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε συμμερίζεται την άποψη ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο της διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου , δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις θέσεις της Ουάσιγκτον και ότι η Κύπρος, τηρώντας χαμηλούς τόνους, θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Ζώνη Εκμετάλλευσης.

Στο μεταξύ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης, δήλωσε ότι η πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» αναμένεται να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου, μια εβδομάδα νωρίτερα απ' ό,τι είχε προγραμματισθεί.

Η ερευνητική διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, αναλόγως και των δυσκολιών που ενδεχομένως να προκύψουν και από την ερευνητική γεώτρηση θα διαφανεί η ποσότητα και ποιότητα του φυσικού αερίου. «Στη συνέχεια είναι δυνατό να γίνει ακόμη μία γεώτρηση επιβεβαιωτική, από την οποία θα διαφανεί επακριβώς ποιες είναι οι διαθέσιμες ποσότητες».

Ο κ. Κασίνης ανεφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει σύσκεψη υπό την προεδρία της Υπουργού Εμπορίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Noble Energy, για συζήτηση και αυτών των θεμάτων.

Ακόμη είπε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει παράλληλα τον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου και πώς θα αξιοποιηθεί για τοπική χρήση, καθώς και το θέμα ενδεχόμενων εξαγωγών, με την υγροποίησή του φυσικού αερίου.

Ακόμη πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε πως τα ευρήματα δεν θα είναι μόνο προς όφελος των Ελληνοκυπρίων, αλλά όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Πηγή : defencenet.gr