Ρότζερς: «Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβαθμιστεί και η Βρετανία όχι, είναι τρελή»


«Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβαθμιστεί και η Βρετανία όχι, είναι τρελή. Υπάρχουν πολλές χώρες, όπως το Βέλγιο και η Ισπανία, που θα πρέπει να υποβαθμιστούν ακριβώς όπως κι οι ΗΠΑ», υποστήριξε ο Ρότζερς σε συνέντευξή του στο Reuters Insider.

Ο Τζιμ Ρότζερς υποστήριξε ότι η Standard & Poor’s ενήργησε με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς στην υποβάθμιση των ΗΠΑ από την κατηγορία ΑΑΑ.

Ο Ρότζερς, συνιδρυτής του Quantum Fund με τον Τζορτζ Σόρος, το 1970, υποστήριξε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα μετάσχουν σε ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών τους, καθώς οι πολιτικοί και οι άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής δεν είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν το κόστος μιας πτώχευσης.

«Θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν. Θα το ονομάσουν κάπως αλλιώς. Αυτό θα προκαλέσει στις αγορές ένα ράλι στις πρώτες ύλες και στα βασικά προϊόντα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για εκτύπωση χρήματος και υποτίμηση του νομίσματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ρότζερς κάλεσε τους ευρωπαίους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να αφήσουν τις αδύναμες χώρες να πτωχεύσουν.

«Η εκτύπωση περισσότερων χρημάτων για να αγοράσουν ομόλογα χωρίς αξία αντί να υπάρξει πτώχευση, είναι γελοία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η πτώχευση στην οποία έχουν προχωρήσει πολλές φορές Πολιτείες και πόλεις των ΗΠΑ δεν σήμανε το τέλος του δολαρίου. «Προκάλεσε πόνο. Αλλά έτσι λύνεις τα προβλήματά σου», ανέφερε.

«Ξεκινάς από μια πιο ισχυρή βάση, αφού πρώτα γνωρίζεις τα λάθη σου », προσέθεσε ο επενδυτής.

Ακόμη υπογράμμισε ότι η Κίνα κάνει το σωστό για την οικονομία της και για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Πεκίνο μπορεί μεν να επιβραδύνει την οικονομία της, ωστόσο η Κίνα δεν θα χάσει τα πλεονεκτήματά της στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή : newscode.gr